Vysoká hra exkluzívny rozhovor s Petrom Pellegrinim: Nová vláda by nemala sedieť v Bratislave za zeleným stolom, ale ísť do regiónov a riešiť problémy ľudí

Autor: Lucia Peštová
Zdroj foto: Lucia Peštová

Exkluzívne pre Vysokú hru Peter Pellegrini z 3 pracovného snemu v Púchove. Vláda musí komunikovať so svojím národom. Budúca vláda si musí z miest, obcí a firiem, s obyvateľov jednoducho urobiť partnerov a naspäť ich vrátiť za rokovací stôl a spolu utvoriť budúcnosť Slovenska. V opačnom prípade to dopadne tak, ako doteraz. V prvom rade zaviesť pokoj a začať úplne v pragmatickej odbornej rovine od prvého zasadnutia vlády riešiť krok za krokom každý jeden problém. Buď sa vráti Slovensko do minulosti, kde aj bolo, alebo Slovensko môže zostať v chaose, ktorú nám predviedla táto vláda. A chcem ich vyzvať, aby volili stabilitu, odbornosť, pokoj a takúto politiku im ponúka práve Hlas. 

Čo robila zle predchádzajúca vláda a pred čím je nutné sa vyvarovať, keď sa dostanete do vlády Vy? 

Vláda nekomunikovala a nerozprávala sa s vlastným národom, nedokázala ľudom vysvetľovať svoje kroky v pandémii ako aj v iných krízových situáciách, urobila si zo spoločnosti nepriateľov, z vlastných občanov, z miesta obcí, zo zamestnávateľov. Rozbila sociálny dialóg a preto sa nemôže čudovať, že čelí najväčšej nedôveryhodnosti v histórii Slovenska. Tomu sa  musí vyvarovať budúca vláda. Budúca vláda si musí z miest, obcí a firiem, s obyvateľov jednoducho urobiť partnerov a naspäť ich vrátiť za rokovací stôl a spolu utvoriť budúcnosť Slovenska. V opačnom prípade to dopadne tak, ako doteraz.

 

Čo prvé by ste urobili, ak by ste sa stali vládnucou stranou? 

Tých krokov by bolo niekoľko, v prvom rade zaviesť pokoj a začať úplne v pragmatickej odbornej rovine od prvého zasadnutia vlády riešiť krok za krokom každý jeden problém. Bez toho, aby sme do toho vnášali emócie, vnútrostranícke problémy, prestať obťažovať ľudí politikou a hlavne začať riešiť vyraziť s vládou do všetkých regiónov Slovenska a riešiť tie problémy, ktoré kvária ľudí v jednotlivých častiach krajiny a nesedieť v Bratislave za zeleným stolom.

V prípade že dôjde k vyriešeniu k tejto zložitej situácii s Ukrajinou, Slovensko začalo profitovať aj s obnovy Ukrajiny ako takej. Pretože dobre sa rozvíjajúca Ukrajina je veľkou šancou, pre dobrý a budúci rozvoj východného Slovenska, po vzore bývalého východného Rakúska, ktoré bolo jedno z najzaostalejších krajín Rakúska. Po vstupe Slovenska a Maďarska do Európske únie, táto časť Rakúska začala veľmi prekvitať a to si od toho sľubujeme aj my.

 

Takže Slovensko bude naďalej pomáhať Ukrajine? 

Samozrejme. Vojensky už pomáhať nemá ako, pretože už vyčerpali zásoby. Ale Slovensko môže pomáhať humanitárne a technicky a hlavne sa spolupodieľať na následnej obnove Ukrajiny ako takej.

 

Čo by ste chcel odkázať pred voľbami? 

Ľuďom by som chcel odkázať, aby pri voľbách rozhodovali naozaj veľmi rozumne. Buď sa vráti Slovensko do minulosti, kde aj bolo, alebo Slovensko môže zostať v chaose, ktorú nám predviedla táto vláda. Alebo sa môže stať, že ľudia navolia tie strany, ktoré nemajú žiadnu skúsenosť s riadením štátu a tým pádom to môže byť ďalší experiment, presne ako to dopadlo predtým. A chcem ich vyzvať, aby volili stabilitu, odbornosť, pokoj a takúto politiku im ponúka práve Hlas.