„Šéf NBÚ Roman Konečný na výsluchu kvôli obvineniu zneužitia právomoci verejného činiteľa“

Autor: Lucia Peštová
Zdroj foto: FB reprofoto

Národný kriminálny úrad (NAKA) pokračuje vo vyšetrovaní veľkej kauzy, ktorá zahŕňa vysokopostavených šéfov bezpečnostných zložiek. Jedným z týchto šéfov je Roman Konečný, šéf Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), ktorý sa ocitol na výsluchu na žilinskej pobočke NAKA. Toto vyšetrovanie je spojené s obvinením, ktorého čelí spolu s bývalým šéfom Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírom Pčolinským zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

 

Podľa vyšetrovateľov sa Konečný a Pčolinský obvinení z toho, že na základe vyfabrikovanej správy SIS odstavili nepohodlných príslušníkov NBÚ. Táto správa mala tvrdiť, že dvaja zamestnanci NBÚ kritizovali Konečného pred bývalým šéfom SIS Ľubomírom Arpášom. Títo dvaja zamestnanci mali vyjadriť nespokojnosť s verejnými obstarávaniami úradu, ktoré považovali za nehospodárne, zmanipulované a predražené. Okrem toho mali podozrenie, že dochádza k manipuláciám pri udeľovaní bezpečnostných previerok pre firmy. Preto mali s Arpášom diskutovať o možnostiach, ako odvolať Konečného z funkcie.

Arpáš mal túto diskusiu nahrávať a potom poslať správu tajným službám, vrátane Pčolinského. V priebehu leta 2020 mal Pčolinský usporiadať stretnutie, na ktorom sa Konečný údajne sťažoval na týchto dvoch zamestnancov úradu a vyjadril záujem o ich odstránenie z úradu prostredníctvom bezpečnostných previerok.

Podľa vyšetrovateľa sa Pčolinský postaral o to, aby na NBÚ skutočne dorazila správa z tajnej služby, ktorá týchto dvoch zamestnancov vykreslila v negatívnom svetle. Správa tvrdila, že títo pracovníci systematicky vyzvedali a predávali informácie za peniaze. Na základe tejto správy Konečný oba zamestnancov dočasne zbavil výkonu štátnej služby. Po uplynutí polročnej lehoty presunul jedného z nich na iné pracovisko, čo viedlo k tomu, že obaja opustili NBÚ v roku 2021.

Toto vyšetrovanie zrejme bude mať významné dôsledky pre vedenie bezpečnostných zložiek na Slovensku a môže rozjasniť, do akej miery bola ich činnosť ovplyvňovaná politickými záujmami a zneužívaná na osobné účely.