Vývar z kostí ako superpotravina pre vaše telo. Záleží však na čase konzumácie!

Autor: Žofia Petrášová
Zdroj foto: Pixabay (free for commercial use)
O týchto pozitívnych účinkoch ste ešte nepočuli.

O týchto pozitívnych účinkoch ste ešte nepočuli.

Poznáme ho všetci veľmi dôverne ako typický chod na nedeľnom obednom menu. Nie je však na zahodenie ani keď bojujeme s chrípkou či po ťažkej noci strávené s alkoholom. Vývar, ktorý patrí medzi najobľúbenejšie slovenské jedlá,  dnes pijú všetky celebrity v Hollywoode.  Pripisujú mu zásluhy ako mladistvý vzhľad či dobré trávenie. Okrem iného však skvelo detoxifikuje pečeň a obsahuje obrovské množstvo vitamínov. Aby ste z neho vyťažili čo najviac, je potrebné vedieť kedy ho konzumovať.

Káva patrí k jednoznačne najobľúbenejším konzumovaným tekutinám hneď po zobudení. Ak však nahradíte tento zrnkový nápoj vývarom, pomôže vám predísť problémom s trávením, bolesťami brucha a nakopne váš metabolizmus. Navyše nalačno z neho absorbujete najviac živín pretože vaše telo nie je zamestnávané trávením iných potravín a tekutín.

Ak vám však nepríde predstava rannej konzumácie polievky lákava, pozitívne účinky z neho môžete vyťažiť aj večer. Zaradenie vývaru z kostí do večerného režimu pomáha podporiť pokojný spánok. Kolagén, aminokyseliny a ďalšie živiny môžu pomôcť znížiť prípadný zápal v tele a podporiť tak relaxáciu. Glycín obsiahnutý vo vývare pomáha podporiť zdravý cyklus spánku a psychickú pohodu, uvádza Broth of Life.

Elixír mladosti

Ak sa trápite s narastajúcim počtom vrások a túžite po zdravých vlasoch a nechtoch, tak vo vašom jedálničku vývar rozhodne nemôže chýbať. Kolagén, čo je jednou z jeho hlavných zložiek, napomáha hydratovať a obnovovať pokožku. Taktiež navracia jej prirodzenú elasticitu a podporuje rast vlasov a nechtov. V Hollywoode je dokonca považovaný za tzv. “elixír mladosti”.

S pribúdajúcim vekom nás okrem starnúcej pleti však trápi aj postupné opotrebovávanie kĺbov. To platí najmä pri pravidelnej športovej aktivite. Do dennej stravy by ho preto nemali zabudnúť zaradiť ani športovci. Pri varení kostí sa totiž kolagén premieňa na želatínu, ktorá obsahuje dôležité aminokyseliny ako prolín a glycín, ktoré telo využíva na výstavbu vlastného spojivového tkaniva, informuje Healthline.

V neposlednom rade sa vývar z kostí pýši svojou výbornou a bohatou chuťou a ak si ho vyrábate doma samy, nie len že vás ekologicky zbaví prebytočných častí zo zvieraťa, ale ešte aj poteší vašu peňaženku.