NEUVERÍTE: Bryndzové halušky nie sú našim národným jedlom, pravda je inde

Autor: Žofia Petrášová
Zdroj foto: Flickr/Recepty na obed
Všetci ich milujeme a hrdo prezentujeme ako tradičné jedlo našich predkov, podľa slovenskej etnologičky však ide o omyl.

Všetci ich milujeme a hrdo prezentujeme ako tradičné jedlo našich predkov, podľa slovenskej etnologičky však ide o omyl.

Katarína Nádaská patrí medzi najznámejších slovenských etnológov. Na základe jej znalostí sa vyjadrila, že halušky milujeme práve vďaka rumunským valachom, ktorý ich ku nám priniesli. Pôvodne sme konzumovali prevažne kaše na rôzne spôsoby. Pohánkovú, jačmennú či z prosa. Servírovali sa na dva spôsoby na slano alebo na sladko s medom. Práve tieto kaše patrili k obradovým a rituálnym hostinám, ako napríklad na Vianoce, uviedla Nádaská pre týždenník ŽIVOT.

Rozdiel bol značný aj v stravovacom režime. Kedysi sa jedlo len dvakrát denne. Pracovný deň bol zahájený sýtymi raňajkami pred náročnou fyzickou aktivitou a následne sa pri jedálnom stole stretli až na večeru. Teplý obed, bez ktorého si dnes už nevieme predstaviť náš deň, bol privilégiom mešťanov. Pestrosť stravy závisela od dopestovaných lokálnych surovín. Medzi najčastejšie z nich patrilo repa, žihľava či obilie, informovala Nadáska v rozhovore pre Aktuality.

Zaujímavé je tiež to, že suroviny ako kukurica, tekvica, fazuľa či práve zemiaky, používané v haluškách, sa na naše taniere dostali až v novoveku, po objavení Ameriky. Dnes sú pravidelnou súčasťou nášho jedálnička aj keď ide v podstate o relatívne nové chute, uvádza Denník N.

Nie je bryndza ako bryndza

Halušky servírujú Slováci na veľa rôznych spôsobov. Halušky so syrokrémom, s vajíčkom, kapustou či dokonca tvarohom. Najväčšej obľube sa však stále tešia tie bryndzové. Viete ako na ne? Originálny recept obsahuje len päť ingrediencii. Múka, slanina, soľ, zemiaky a 100% bryndza. Niekto do nich rád pridáva aj vajíčka, no halušky potom viac stvrdnú.

Je dôležité, aby bola bryndza naozaj ovčia. Dnes si totižto v supermarkete kúpite prevažne bryndzu s polovičným obsahom kravského mlieka. Syr je tak menej aromatizovaný. Nie každý má však salaš alebo lokálneho predajcu na dosah ruky, preto ani s touto verziou nie je nič zlé. Halušky si môžete vychutnať s pohárom zakysanky či mlieka. Výdatný obed či večera, no rozhodne nič pre laktózovo-intolerantných jedincov.