Michal Šimečka sa stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Elyzejskom paláci v Paríži

Autor: Lucia Peštová
Zdroj foto: reprofoto Emmanuel Macron francúzsky prezident

Predseda strany Progresívneho Slovenska, Michal Šimečka, sa stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Elyzejskom paláci v Paríži. Toto plánované stretnutie zdôrazňuje dôležitosť dobrých medzinárodných vzťahov a spolupráce medzi Slovenskom a Francúzskom.

 

Šimečka a Macron sú obaja členmi liberálnej frakcie Renew Europe, čo podčiarkuje ich spoločné hodnoty a politické orientácie. V oznámení pred stretnutím Šimečka uviedol: „Považujem to za prejav našich dobrých osobných vzťahov, ale aj toho, že prezidentovi Macronovi záleží na budúcnosti Slovenska a čo najlepších vzťahoch medzi našimi krajinami.“

Význam tohto plánovaného stretnutia nezávisí len na osobných vzťahoch medzi dvoma politikmi, ale aj na politických otázkach, ktoré sú pre Slovensko aktuálne. Šimečka zdôraznil, že sa odmieta zmieriť s hrozbou, že vládu na Slovensku by mohli zostavovať strany, ktoré spochybňujú členstvo Slovenska v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii (NATO) a prejavujú otvorený obdiv Putinovmu režimu.

„Rozhodol som sa ukázať, že v týchto voľbách je v ponuke aj iná budúcnosť. Taká, kde je Slovensko v Európe rešpektované a hrá prvú ligu, nie izolované a slabé,“ dodal Šimečka. Macron je v rámci európskej liberálnej rodiny jeho prirodzeným partnerom, čo môže byť dôležitým aspektom pre budúcu spoluprácu.

Stretnutie medzi Šimečkom a Macronom zajtra podčiarkuje význam medzinárodnej diplomacie a dôležitosť Slovenska v európskom kontexte. Zároveň to naznačuje, že politické sily, ktoré podporujú európsku integráciu a demokratické hodnoty, majú v úmysle spolupracovať na zabezpečení lepšej budúcnosti pre Slovensko a Európu.